dijous, 15 de març del 2012

Activitat 2n dossier


UNA JORNADA A LESCOLETA
Descriu com ocorre una jornada al centre i aula on estàs realitzant les pràctiques.
D Pel mati...
Aquestes primeres setmanes de pràctiques m’han servit per observar quines són les activitats que segueixen habitualment. Tant una classe com l’altre segueixen el mateix procediment d’activitat rutinàries. A continuació exposaré com és una jornada al centre i a l’aula de la meva escola, Joguina.
              F Arribada
De nou a nou i mitja els infants van arribant a classe. Els que van arribant van jugant a joc lliure o en algunes ocasions la mestra els proposa activitats com fer encaixos, pintar un dibuix, aferrar gomets,...Les mestres donen la benvinguda a cada infant a través d’una mirada i una abraçada, de tal manera que ells es senten acollits.  
              F Hora de berenar
Una vegada han arribat tots (9:30h) els infants recullen tot el material que havien utilitzat fins aquell moment i van a berenar. Tant a una classe com a altre, tots els infants per si sols, van a cercar el seu berenar del seu lloc (una prestatgeria), s’asseuen a la taula i berenen. Els qui necessiten una collera o forquilla ella mateixos s’aixequen per agafar-la. Un cop han acabat o ja no en volen més, ells mateixos s’aixequen, posen el que ha sobrat o algun taper dins el seu saquet i el tornen a deixar a la prestatgeria corresponent. A més els qui han menjat iogurt, el tiren dins el plàstic i posen la collera dins la pica. I finalment, quan ho tenen tot aclarit poden anar a jugar.
Per tant, és un moment que potencia l’autonomia dels infants. Això no vol dir que en algun moment les mestres tinguin que cridar l’atenció alguns infants perquè no mengen o perquè no seu bé. Però la majoria es defensen per si sols.
              F El bon dia
Una vegada tots han acabat de berenar els infants s’asseuen en rotllana per fer el “bon dia”. En aquest moment es realitzen petites i curtes activitats com:
“Qui ha vingut a l’escola?”: aquesta activitat consisteix en que cada infant va aferrant la seva foto a aquest plafó i d’aquesta manera saben qui ha vingut i qui no.
Per fer-ho la mestra va els va cridant amb un amb un pregunta si i és o no, i si i és l’infant s’aferra al lloc corresponent a l’escola o a casa. A més abans d’aferrar la foto diuen bon dia als seus companys i a la seva mestra, i un cop ja la té aferrada la mestra els dona l’opció de contar alguna cosa als seus companys i qui vol ho pot fer i qui no vol no.
“Què farem avui?”: un cop realitzar l’activitat anterior la mestra els explica el que faran avui i tenen un plafó amb la seqüència de les activitats del dia: Berenar, Bon dia, Pipí, Pati, Activitat.
“Quin temps fa?”: el fan un poc ràpidament les dues classes, fins i tot en moltes ocasions no el fan. Consisteix en aferrar la imatge corresponent depenent del temps que faci (sol, núvol, pluja,...)
              F Pati
Abans d’anar al pati les dues mestres avisen que als infants que no porten bolquers vagin a fer un pipí per si sols, i la resta d’infants que porta bolquers són mirats per l’educadora per tal de saber si ha fet caca o no. Un cop acabat...anem al pati!
En el pati ens trobem infants de diferents edats (nadons, P1, P2). Tots van jugant per si sols i no necessiten l’ajuda del docent. Durant aquesta setmana he pogut observar que aquest moment és un moment on les mestres s’asseuen i adquireixen un paper d’observadores i en el cas de veure que algun infant fa alguna cosa malament li criden l’atenció, si algun necessita ajuda l’ajuden, etc.
              F Rentar les mans
Després del pati (11:15 h) tots pugem cap a classe i els infants es van a rentar les mans a la pica del bany. Un cop les tenen netes se les eixuguen ells sols.
Aquesta activitat, tant a una classe com l’altre l’he trobada una mica descontrolada, amb el sentit que tots els infants en el mateix moment van a rentar-se les mans i l’espai és molt petita, la qual cosa fa que es produeixi un tap d’infants i empentes per amunt i per avall.
              F Fruita
Una vegada s’han rentat les mans, els infants agafen una forquilla, s’asseuen a la taula i esperen que les tutores pelin la fruita per poder-se-la menjar. És una activitat agradable, ja que és un moment on els infants estan bastant tranquils.
      F Activitat
Després de la fruita realitzen una activitat, la qual va variant cada dia. Algunes d’aquestes activitats són:

PSICOMOTRICITAT: el dia que fan psicomotricitat els infants no mengen fruita perquè sinó no hi ha temps de tot. A classe els infants van a cercar els calcetins de psico, es lleven les sabates i se’ls posen (alguns infants necessiten molta ajuda), després anem a la sala de psico, s’asseuen i recorden quines són les normes de la sala de psicomotricitat (que es pot fer, que no es pot fer,...). Tot seguit es preparen per d’arrumbar la torre de coixins i quan la mestra ha contat fins a tres...PATAPAAAM!!. Tenen uns 30 minuts per jugar i un cop han acabat, repleguen un poc el que han utilitzat i es tornen asseure per explicar cada un el que han fet.

PINTEM AMB ESPONGEN: la mestra els ofereix diferents esponges i diferents recipients on hi ha pintura (temperas) de colors. Ells tenen que anar agafant l’esponja, remullar-la dins el recipient on  hi ha la pintura i estampar-la al full, de tal manera que el resultat quedi molt bonic.

Pintar un dibuix dun l’animal: A l’escoleta estudien els animals i cada infants durant el curs ha de portar un animal a l’escola per tal de poder-lo observar i parlar una mica sobre ell.
Aquesta setmana ens ha visitat...una cabreta!
Quan l’han tinguda a l’escola la mestra destacat unes quantes característiques sobre aquell animal (que menja, de quin color és, quantes cames té, té banyes?,...). Els infants l’observen, es fixen amb totes les característiques que diu la mestra i alguns d’ells s’atreveix a tocar-lo. Una vegada l’han observat, l’educadora els dóna un dibuix sobre l’animal i l’han de pintar del color que l’han vist. Mentre la mestra va escrivint les frases que van dient els infants sobre l’animal.

reflexiona sobre les preguntes següents:
·         Què fan els infants en un dia típic?
La resposta d’aquesta pregunta és la mateixa que la pregunta anterior sobre la jornada d’un dia a l’aula.
·         Qui decideix com s´ha d´ensenyar i avaluar?
Entre totes les mestres del centre decideixen que s’ha d’ensenyar i que i com s’ha d’avaluar. Per tant, són les pròpies mestres qui ho decideixen. Ara bé, evindentment, cada mestra s’ajunta amb l’altre del mateix curs per decidir les activitats que es realitzaran durant el curs i dins els items que han de tenir e compte de cada activitat per tal de fer una avaluació adequada i completa.
Per tant, cada curs té uns ensenyaments i uns criteris d’avaluació diferents, ja que els objectius no són els mateixos. 
·         Quines estructures, pràctiques o comportaments (meus o de l'escola) els ajuden?
o   Els meus infants els agrada molt que, tant la mesta com jo, els aportem molta confiança i sobretot seguretat, ja que si això s’aconsegueix notem que es troba més agust amb la teva presècia.
o   El fet de que la mesta la mesta, en el moment de bon dia, els ofereixi l’oportunitat a cada infant d’explicar el que vol als seus companys, penso que també els ajuda a expressar-se i compartir experiències amb els seus companys.
o   El fet de que sempre seguim les mateixes rutines fa que ells puguin actuar de forma més autònoma ja que saben que han de fer en aquell moment i com ho han de fer.
Jo no només penso que som noltrus els que ajudem als infants, sinó que ells també ens ajuden a nosaltres i molt. Personalment, els infants m’han donat molta força i seguretat des del principi i això ha fet que jo dia darrera dia enriqueixin aquesta maravallosa experiència.

·         Com estan organitzades les aules, les runites, els espais, els horaris...? Qui les organitza? Qui decideix per on començar i quan acabar? Quan  sorgeix un problema o un entrebanc dins la jornada, com es soluciona?
   Les aules, les rutines, els espais...estan organitzades per totes les mestres del centre. Abans de començar el curs totes les mestres es reuniexen i decidieixen com s’han d’organitzar les aules, quins espais i racons hi ha d’haver dins cada aula, com duran a terme les rutines diaries, quin horari compliran,... Això no vol dir que totes les mestres tindran que tenir l’aula de la mateixa manera, ja que cada una l’organitzarà segons les seves necessitats, però si que han de tenir el material, espais,...pactat anteriorment amb les mestres.
    L’organització de la meva aula de pràctiques: perquè ens feceu una mica l’idea millor us faré un
    dibuix, ja que trobo que quedarà molt més clar.





Dafora de l’aula trobem els penjadors, on cada infant, té un lloc assignat amb la seva foto perdeixar el seu abric penjat.

·         Com interactuen els infants? Col·laboren i treballen junts? Com s'ajuden a aprendre?
Els meus infants, que alguns tenen dos anys i altres tres acabats de complir, interactuen molt entre ells. Jo els primers dies vaig quedar sorpresa de la gran interacció que hi havia entre uns i altres, ja que hem pensaven que en aquesta edat molts d’elles encara no paraven o just ho feien, però vist això puc dir que això no passa. Molts d’ells ja tenen un llenguatge establert i els qui no el tenen interactua amb els seus companys a través de gestos.
Tots els infants de la classe tenen relació, encara que molts d’ells tenen preferència per uns infants que per altres, però així i tot tots interactuen amb tots.
Molts cops puc observar que els infants més grans, en algunes situacions ajuden als més petits de la classe i mentre li va explicant com és fa per tal de que vaig aprenguent (imitació de l’adult). També vull dir que si un no compleix les normes de la classe (no escolta al docent, no recull,...), alguns infants li recorden que el que fa no  està ben fet. Per tant, s’ha de dir que entre ells s’ajuden i tots aprenen de tots.

·         Com interactuen amb el mestre/a?
Els infants interactuen amb la mestra constantment. A l’arribada la mestra preocura tenir un contacte directe amb cada un dels infants a trabés d’una mirada, d’una abraçada i unes paraules. Aquest fet és molt gratificant tant per els infants com per la família ja que els dos es senten estimats, segurs i cómodes. Després al llarg del dia la mestra segueix tinguent una interacció amb els seus infants a través de gestos, carícies, paraules dolçes, alabant les activitats realitzades,... I quan arriba la despedida, la mestra en molts de casos es despadeix amb una besada.
Per tant, la mestra interactua amb els infants constantment a través de carícies, besades, abraçades, paraules agradables,...

·         Com s’interectua amb les famílies?
Durant aquestes primeres setmanes de pràctiques he pogut observar que la mestra va tinguent una interacció amb les famílies dia darrera dia.
Cada dia quan les famílies porten els seus fills a l’escola, la mestra els demana com està el seu fill o són els pròpis pares els que informen a la mestra com està i si té alguna cosa per comentar. I després a la sortida, és la pròpia mestra la que va informant a cada pare com ha passat al dia al seu fill, si ha fet caca o pipí i quin ha estat el seu comportament. Per tant, puc dir que les famílies sempre estan informades del dia a dia del seu fill.

·         L’escola té previst un pla d’acollida als infants? Com és aquest pla? Existeix un pla d’acollida pels mestres?
Respecte aquesta pregunta ser que cada escola segueix un pla d’adaptació a princip de curs, ja que d’aquesta manera els infants es van introduin a poc a poc dins l’escola. A continguació explicaré com és aquest pla d’adaptació que seguix la meva escola.
Quan els pares venen a cercar els fulls de matrícula (mes de maig), se’ls dóna informació escrita sobre la importància del procés d’adaptació en aquestes edats:
·         Se’ls explica com és realitzarà el procés
·         Quin serà el seu paper
·         Es dóna l’oportunitat de fer una volta per l’escola per començar a conèixer-la
Aquesta informació de caràcter general es dóna en el període de matrícula a efectes de poder anticipar la seva disponibilitat durant el procés, i ajudar-los a poder organitzar els horaris laborals per poder romandre a l’escola.

REUNIÓ GENRAL: la primera setmana de Setembre, es convoca als pares dels fillets/es que assisteixen per primera vegada a l’escola, a una reunió en que:

·         S’explica el funcionament general del centre
·         Es presenta el personal docent del primer cicle
·         Es ralla del procés d’adaptació en línies molt generals

Després de la reunió, cada pare i mare es troba amb la tutora dels seu fill/a i amb els pares i mares de la resta del grup a la seva aula. En aquesta reunió d’aula, se’ls explica detalladament el paper dels pares en el procés d’adaptació:

·         La importància de la seva presència dins l’aula
·         En quines situacions la seva intervenció pot dificultar o enriquir el procés
·         Els indicadors que es tenen per observar quan els fillets/es estan adaptats
·         La flexibilitat de la presència de l’adult de referència: pare, mare, àvia, avi, cangur, altres...
·         La flexibilitat de l’horari, procurant que no hi hagi més de cinc adults dins la mateixa franja horària.
·         En aquesta reunió, es concreta l’horari d’entrevistes individuals amb cada pare/mare per poder conèixer de manera individualitzada a cada fillet/a i resoldre els dubtes que es tinguin. Es considera molt important la presència del fillet/a en aquesta primera entrevista amb la finalitat de que comenci a conèixer l’escola, la seva aula i el tutor/a.

També es donen altres informacions com són:
·         En el procés d’adaptació, des de l’escola s’intenta adaptar-se a les característiques de cada família, a les seves possibilitats i limitacions.
·         Es dóna molta importància als acomiadaments, per evitar que els fillet/a es senti abandonat per l’adult de referència. L’adult sempre ha de dir adéu al fillet/a abans d’anar-se’n, encara que aquest/a plori.
·         El/la tutor/a és la que decideix el moment més adequat per finalitzar la presència dels adults a l’escola.
·         S’utilitza un codi d’observació per poder avaluar amb més eficàcia el procés d’adaptació de cada fillet/a.
·         Es dóna informació visual diària dins cada aula als pares i mares de l’evolució dels seu fill/a.
·         S’explica als pares la importància que té l’organització del material i dels espais de l’aula, per facilitar el procés.

L’adaptació finalitza cap als 15 dies, llevat de casos excepcionals en els que es demana a l’adult de referència que perllongui la seva presència dins l’aula. En altres ocasions, el procés d’adaptació es pot reiniciar més endavant.  De totes manera aquest període d’adaptació és molt relatiu ja que depèn de cada fillet/a. S’ha de respectar el ritme individual de cadascú.
Passat aquest període de temps, el fillet/a es sent segur i feliç a l’escola, s’hi troba a gust i amb totes les seves necessitats cobertes.

El material utilitzat és el de l’aula: encaixos, pilotes, ninots de peluix, contes, estora, fotos de la família, titelles,...
A l’entrevista inicial es demanarà als pares si els seu fill/a té qualque objecte d’afecció (molt especial per ell/a), i si és el cas, es deixa dur a l’escola. Dur aquest objecte (xumet, ós de peluix, coixí, pedaç,...) els ajuda a sentir-se més segurs i relaxats dins l’aula; no es troben tan angoixats i es senten més com a l’entorn familiar.

L’espai: L’adaptació es realitza dins l’aula i s’estructura de la següent manera:

·         Es col·loquen a un espai delimitat de l’aula unes quantes cadires (millor si estan col·locades a prop de la porta de sortida) perquè els pares hi puguin seure. A un altres espai s’asseu la mestra (al nivell dels fillets/es) i deixa que siguin els mateixos fillets/es els que s’atraquin a ella.
·         Els fillets/es es desplacen per la classe, al principi estan molt a prop de la figura de referència, però a poc a poc, per pròpia iniciativa agafen més independència i més confiança amb l’espai, els objectes i la mestra.
·         La mestra a poc a poc, va guanyant la confiança dels fillets/es a partir de petites intervencions espontànies (els dóna jocs, els tira alguna pilota, els parla...) amb la finalitat de motivar, donar confiança i apropar als fillets/es.
·         És molt important que els primers dies, els fillets/es tinguin un espai ample per desplaçar-se i moure’s per la classe lliure i còmodament.

Durant el període d’adaptació no es segueix l’horari escolar; és un horari més flexible, adequat a les necessitats de cada família i de cada fillet/a en particular.

·         El primer dia, els fillets/es, acompanyats en tot moment de la figura de referència, assisteixen a l’escola durant una hora o tres quarts.
·         El segon dia, solen quedar una hora i si la mestra ho troba convenient, la persona de referència surt deu minuts a fora (sempre acomiadant-se del fillet/a).
·         El tercer dia es farà el mateix però la persona de referència sortirà vint minuts (sempre i quan el fillet/a ho visqui bé) i així ho anirem allargant fins que el fillet/a aconsegueixi quedar dues hores, després tot el matí, i finalment tota la jornada escolar.
Com ja hem dit abans, aquest espai de temps és molt relatiu, depèn molt de cada fillet/a i del seu ritme. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada